воскресенье, 8 ноября 2015 г.

Година спілкування НАША МОВА ЧАРІВНА



НАША МОВА ЧАРІВНА

Мета. Показати учням красу української мови, її багатство і велич. Розкрити значення рідної мо­ви в житті кожного громадянина України. Про­буджувати бажання глибше вивчати українську мову. Виховувати любов до рідної землі, народу і його мови.

Вчитель. Сьогоднішня година спілкування при­свячена нашій рідній українській мові. Дуже час­то називають нашу мову милозвучною, як спів со­лов'я, бо наша мова, немов барвистий український віночок, в якому вплетено різнокольорові стрічки.
Прочитайте, якими словами можна описати красу нашої мови:
Ніжна, мила, світанкова,
Ясна, чиста, колискова,
Мелодійна, дзвінкотюча,
Дивна, радісна, співуча.
Лагідна і жива, казкова,
Красна, чарівна, шовкова,
Найдорожча, добра, власна.
Мудра, сонячна, прекрасна,
Солов'їна, барвінкова
          Українська мова!
 Вчитель. Вслухайтесь у ці чарівні і неповторні звуки гуцульської трембіти. Вони понесуть вас да­леко-далеко в гори, де із-за засніжених гірських вершин покажуть вам всю велич і красу, квітучість і різнобарв'я української землі від зе­лених Карпат аж до берегів Чорного моря, пока­жуть землю, що зветься Україна.
1-й учень. Україна! Ви почули це слово і відра­зу в уяві заграють бурхливі гірські річки, що вдень і вночі жебонять, несучи від Черемошу аж до Дніпра цілющі потоки чистої, як краплина ро­си, студеної води.
2-й учень. Україна... Ви почули це слово і вже вчувається над сонячними полонинами чарівна сопілка романтичного вівчарика. А вдарять лунко цимбали і вся ця музика полине ген далеко за хма­ри аж до синьоокого Полісся, закликаючи до жа­гучого танцю всіх, хто живе на вкраїнській землі.
Вчитель. Чиє серце залишиться глухим, нечу­лим до цієї краси самобутнього видовища, яке по­бачиш і почуєш тільки тут, в Україні. (Звучить мелодія з «Троїстих музик» ).
 Вчитель. Чом так любимо цю землю українсь­ку, її ріки і гори, поля і діброви? Відповідь на ці запитання чуємо у пісні на слова В. Лебедєвої, му­зику Д. Січинського «Чом, чом, чом, земле моя...»
 (Пісня звучить у виконанні учнів).
Вчитель. І де б не були ми, скрізь відчуваємо поклик рідної землі, хвилюємося аж до сліз, за­чувши рідне слово. Бо саме любов до своєї землі, до свого краю, неможлива без любові до рідного слова. Д. Білоус сказав про рідне слово так:
 Ти постаєш в ясній обнові,
 Як пісня, линеш, рідне слово,
Ти - наше диво калинове,
 Кохана, материнська мово!
«Рідна мова дорога людині, як саме життя» - го­ворить народна мудрість. І це так. Адже без мови не може існувати жоден народ та його культура.
Мова. А що таке мова? Народ говорить, що сло­во до слова - зложиться мова. Як сказав Тарас Шевченко про слова нашої мови?
 3-й учень.
Ну що б здавалося слова...
 Слова та голос більш нічого.
А серце б'ється - ожива,
Як їх почує!
Вчитель. Наша мова — одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Із сивої глибини віків вона бере початок. Пройшла наша мова тер­нистий і важкий шлях. Але які б не були страшні сторінки нашої історії, вона вижила і сьогодні розвивається.
5-й учень.
Як-то гарно, любі діти,
У вікно вам виглядати!
В ньому все — тополі, квіти,
Сонце й поле біля хати.
На оте вікно ранкове,
Що голівки ваші гріє,
Схожа наша рідна мова -
Цілий світ вона відкриє!

Як ту мову мож забути,
 котрою учила,
 нас всіх ненька говорити,
 ненька наша мила.
Вчитель.  І дійсно, хто, як не мати, навчила вас рідної мови. Ще коли ви були зовсім немовлятами, схи­ляючись  над  колискою,  співала вам ніжну колискову пісню, в якій висловлювала всю любов до вас, розкривала вам світ добра і краси.
Вчитель. Діти, українську мову, чудову, гли­бинну, немов гостру зброю, і дав нам народ. На­ше завдання — пильно берегти й збагачувати її склад, вивчати з ранніх літ. Куди б не закинула вас доля, пам'ятайте рідну українську мову. Кож­ному українцеві, кожній людині, яка живе в нашій державі, працює чи навчається потрібно вивчати українську мову. Пам'ятайте слова поетів.
 1-й учень.
Учися, мій хлопче, відмінником будь,
Люби і поля і діброви.
І де б ти не був, де б не жив,
Не забудь своєї вкраїнської мови!
2-й учень.
Вивчайте мову українську –
Дзвінкоголосу, ніжну, чарівну,
 Прекрасну, милу і чудову,
Як материнську пісню колискову.
Вчитель. То ж свої прагнення скажемо поетич­ними рядками А. Малишка.
3-й учень.
Буду я навчатись мови золотої
У трави-веснянки, у гори крутої,
В потічка веселого, що постане річкою,
В пагінця зеленого, що зросте смерічкою!

Комментариев нет:

Отправить комментарий